א. אחד המאפיינים של הטענות בעד הסרת המכסים והפתיחה לייבוא הוא שהן נשענות על המודל התיאורטי של השוק, לפיו סחר חופשי צפוי להוביל לירידת מחירים, אבל לא ראיתי עדיין מישהו שעושה תחשיב שמציע הערכות מה יקרה למחירים בפועל (ובטח שלא תחשיב שלוקח בחשבון את העלויות הנלוות של רפורמה כזו למשק הישראלי, למשל הסבה מקצועית של יצרנים מקומיים שיאלצו להחליף עיסוק, אובדן הון שהושקע בייצור מקומי, או נזקים חברתיים עקב אובדן מקורות פרנסה). אבל גם כשאין תחשיבים כלכליים, בסיסיים או מפורטים, יש לנו לפעמים נסיון מעשי. כך, בתחום החמאה, כבר יש לנו למעשה ניסוי פעיל במהלך של הסרת מכסים, ולכן מעניין מאוד לראות מה התוצאות שלו בפועל.
בכתבה הזו ב"כלכליסט" יש הסבר טוב על הרקע שהביא לפתיחת ייבוא החמאה [ההדגשות, כאן ובהמשך, שלי]:
יבוא החמאה ללא מכס נבע מרצף אירועים בשוק החלב, שהשפיעו באופן שלילי על הצרכן. בתחילת 2018 עלייה מתמשכת שנרשמה במחיר המטרה, מחיר החלב הגולמי שהמחלבות משלמות לרפתנים, הובילה את המחלבות לבקש מוועדת המחירים לייקר את מוצרי החלב שבפיקוח. המלצת הוועדה לא אומצה על ידי שר האוצר דאז משה כחלון. בשלב הראשון עתרה תנובה לבג"ץ בדרישה לחייב את כחלון לנמק את סירובו. בהמשך העלו תנובה וטרה שבבעלות החברה המרכזית (קוקה־קולה ישראל) את מחירי מוצרי החלב שאינם תחת פיקוח מחירים. שנה לאחר מכן, כשכחלון נאלץ לחתום על עדכון המחירים, שוב נדרשו הצרכנים לשלם יותר גם על חלב, חמאה, גבינות צהובות ומוצרי חלב נוספים שכן תחת פיקוח. טרה עתרה אף היא לבג”ץ באותה עת, וכתבה בעתירתה: "אם תימשך מדיניות העלאת מחיר המטרה ללא הסתכלות כוללת על משק החלב, טרה תיאלץ לצמצם את ייצור המוצרים המפוקחים".
טרה מימשה את האיום שלה. כבר במהלך 2018 החלו הצרכנים לחוש במחסור בחמאה, אשר בתחילה נראה נקודתי, אך העמיק ככל שחלף הזמן. בתחילה טענו בתנובה לתקלות ומהלכי תחזוקה בקו הייצור, ובהמשך נטען כי זינוק בביקוש למוצרים עתירי שומן, לצד מחסור בחומר הגלם, הוביל למחסור בחמאה. כשברקע עמד סירובו של כחלון לאשר את העלאת המחירים, נראה היה כי מדובר גם בתגובת נגד מצד תנובה וטרה
בניסיון לתת מענה למחסור, הוגדלו ב־2019 המכסות ליבוא חמאה בפטור ממכס, והחמאה זרמה לישראל.
בהתבוננות ארוכת טווח, משנת 2016 ועד 2020 נרשם זינוק של 48.3% במכירות הכספיות של החמאה לעומת עלייה כמותית של 32.1% בלבד. את הפער שילמו הצרכנים שניצבו אל מול כוחות השוק.
כל זאת למרות שהוכח כי המרווח של היבואנים בחמאות הייבוא גדול מהמרווח של היצרנים המקומיים וכי רובם מוכרים במחיר הפיקוח ומעלה. בהחלטת הוועדה נקבע כי: "יתכן כי בטווח הקצר הסרת פיקוח תביא לעליית מחיר מסוימת, וזאת לאור הצורך בהתארגנות היבואנים ובקיומן של עלויות התחלתיות, אולם נראה שגם אם תתרחש עלייה שכזו ניתן להניח שהיא לא תימשך לאורך זמן לאור היעדר המגבלות על הגדלת הייבוא והמחיר העולמי הנמוך יחסית לישראל".
בחודשים האחרונים אומנם חלה ירידה במחיר הייבוא, אבל מבחינה של המחירים לצרכן עולה כי הפער במחיר בין המוצרים המיובאים למקומיים לא בא לידי ביטוי במלואו במחירים לצרכן, מה שעשוי להעיד על כך שמרווח השיווק גבוה יותר בחמאות המיובאות. כלומר, בעקבות פתיחת השוק, חל בישראל שינוי במגוון ובכמות החמאה הנמכרת, אך לא הורדת מחירים.

כיצד לדעתך ניתן להוזיל את החמאה אם לא בעזרת פיקוח מחירים?
אין אפשרות להחזיק ולממן ייצור של מוצרים בארץ רק כדי למנוע מצב שיהיה מחסור או חוסר לייבא מאירופה במקרה חרום.
עשית פה חתיכת עבודה, מה המטרה? מה השורה הסופית? ההמלצה?
אהבתיאהבתי
ההמלצה:
א. להתנהל באחריות ולבצע צעדים על סמך מחקר מכין ויעדים ברורים, ועם מעקב לראות האם הם אכן הצליחו ונכונות לשנות ולתקן אם הם לא מצליחים.
ב. לדעתי בערך מאז תחילת סוף שנות ה-50, כשהייצור החקלאי השיג את הגידול באוכלוסיה, היתה לנו חמאה מקומית זולה וזמינה – באמצעות מערכת תכנון המחירים (ועל בסיס שיווק בידי קואופרטיב בבעלות ייצרני החלב). אז בתור התחלה אני מציע לא לאפשר לשרי אוצר לחבל במערכת תכנון המחירים כמו שעשה כחלון, ולהקים מחדש קואופרטיב ייצור ושיווק מוצרי חלב בבעלות הרפתנים.
ג. אני חושב שאנחנו בהחלט צריכים לקחת בחשבון את האפשרויות של משברי ייבוא, ולהחזיק ייצור מקומי באופן שימנע תלות מוחלטת בהם, אלא ישמור את התלות בתחום הנסבל.
אהבתיאהבתי
אלוהים אדירים, אם תקדיש את כל הזמן הזה למחקר על יבוא ומכסי הגנה על צעצועי סקס לפחות יהיו לך קוראים
אהבתיאהבתי
אני לא חושב שיש ייצור מקומי בענף הזה, אבל מעולם לא הקדשתי מחשבה לעניין.
אהבתיאהבתי