מחשבות קצרות: חלק ב'

אוסף של כל מיני מחשבות ותובנות שהצטברו אצלי מזמן ובתקופה האחרונה. את חלקם אין לי כוח לפתח לרשומה בפני עצמה. את חלקם אני לא בטוח שיש לאן עוד לפתח. היה כבר חלק א'.

א. חילונים, דתיים ואי-הבנה הדדי – החילונים (זה לא מושג מוצלח במיוחד, אבל מילא, הפעם הוא יספיק) לוקחים את הדתיים יותר מדי ברצינות. הדתיים לא לוקחים את החילונים מספיק ברצינות (או לפחות לא לקחו עד לפני כמה חודשים). זו מן הסתם הכללה וככזו היא בהכרח לא מדוייקת (וראו את הנקודה בנוגע למורכבות שהופיעה בחלק א'), אבל אני חושב שבכל זאת יש בה משהו.

למה הכוונה? יש לי איזו תחושה שכשחילונים מסתכלים על דתיים, הם מניחים שכל הדתיים מתכוונים באמת לכל מה שהם (או נציגיהם בציבור) אומרים ומתפללים אליו. שהם קפדניים נורא, ובאמת מעוניינים להגשים בפועל את כל האידיאלים שלהם (למשל "מדינת הלכה"), בעוד שכשמסתכלים מקרוב, בפועל הרבה מאוד מהדתיים יודעים שיש מקומות שבהם אפשר להקל, שחלק מהאידיאלים לכאורה הם לא דבר שלמישהו דחוף לממש, ויש כמה שהם כמעט בגדר "מס שפתיים" שלא באמת מתכוונים אליו.

לעומת זאת, כשדתיים מסתכלים על חילונים, הם מניחים שהם לא באמת מתכוונים ברצינות למה שהם (או נציגיהם בציבור) אומרים. כלומר, שמה שהחילונים אומרים שחשוב להם לא באמת חשוב להם, לא ברמה שהם ילחמו עליו. כי הרי מדובר בציבור "נהנתני", ונטול אידיאולוגיה (ומה יכול להיות מקור לאידיאולוגיה – או מוסר – עבורו, בהיעדר מקור אלוהי?) שעסוק בכאן ועכשיו ובהנאות העולם הזה. אלא שאם מסתכלים מקרוב, מבינים שהבחירה לעסוק בכאן ועכשיו ובהנאות העולם הזה (והסביבה הדמוקרטית-ליברלית שמאפשרת אותו) היא אידיאולוגיה בפני עצמה, ולכן הנסיון להתערב בעיסוק הזה בשם עניינים דתיים או הנסיון לערער את המבנה הדמוקרטי-ליברלי, מעורר זעם בקרב החילונים, שהדתיים מתקשים להבין אותו, ולא פחות מכך, מופתעים מהופעתו*.

בהזדמנות העלתי בתקופה האחרונה את המחשבה הזו בשיחה עם הידיד החרד"לי שלי. להבנתי הוא נטה לקבל בקווים כלליים את התובנה הזו.

*אני חושב שהזעם הזה הוא הכוח המניע העיקרי של המחאה שפרצה כנגד נסיונות הרפורמה/הפיכה המשפטית והממשלה הלא-ליברלית שמובילה אותה. ואני חושד שחוסר ההבנה הזה כלפי הציבור החילוני הוא המקור להפתעה של מקדמי הרפורמה/הפיכה מעוצמת ההתנגדות לה.

 

ב. האישי הוא הציבורי והציבורי הוא האישי – נסיבות החיים ותכונות אופי מביאות כל הזמן להתפתחות בעיות אישיות ומשברים בקרב אנשים. במצב תקין, קהילה תומכת ו/או מערכת רווחה המחזיקה בכלים אפקטיביים מסוגלים לסייע בהתמודדות עם בעיות ומשברים כאלה, להקטין את האפקט שלהם, ולסייע לאדם לחזור להשתתפות שגרתית בחברה. אלא שאנחנו לא במצב תקין. חברת ההמונים הקפיטליסטית פירקה את הקהילה, ורוב האנשים חיים באי בודד של משפחה גרעינית, עם קשרים רופפים יותר או פחות עם המשפחה המורחבת (במקרה הישראלי המצב עוד יחסית טוב), בתוך ים של בדידות וחוסר אכפתיות. כשמוסיפים לזה מערכת רווחה מורעבת ונטולת כלים להתערבות אפקטיבית, התוצאה היא שבעיות ומשברים כאלה נוטים שלא להפתר, אלא להחמיר. הקושי הראשוני מוליד תגובה שלילית מהסביבה, והתגובה הזו מעצימה את הקושי. משברים אישיים מתרגמים למשברים כלכליים, ומשברים כלכליים מתרגמים למשברים אישיים. ובהיעדר כלים לפיתרון, התנהגויות שמקורן בבעיות שלא זכו לטיפול מיטב והפכו למשבר "מושלכות" על המציאות היום-יומית של החברה. זה מופיע בדמות התנהגות מנוכרת, וונדליזם, אלימות, שלל תופעות לוואי של עוני, אבל גם נרקיסיזם, אגואיזם בוטה, נקמנות ועוד, גם ברמת האזרח הפשוט, ואני חושד שגם בדמותם של אנשים שחותרים להגיע אל המערכת הציבורית והפוליטית, ובחלק מהמקרים גם מגיעים אליה.

 

ג. הגיון המניעה – לפני כמה שבועות יצא לי לדבר עם חברה שהיא עו"סית, שעברה מעבודה בגוף שמופעל על ידי משרד הרווח לגוף שעושה פעולה דומה מאוד, אבל מופעל על ידי משרד הבריאות. היא סיפרה שהגוף השני התגלה כ"חזק" הרבה יותר מהראשון, ובעל משאבים טובים בהרבה. אחת הסיבות היא כנראה שמשרד הרווחה נוטה "לייבש" את המסגרות שלו ולהעדיף מסגרות מופרטות, אבל אני חשבתי גם על היבט נוסף, והוא הגיון המניעה. למעשה, משרד הבריאות הוא אחד מהזרועות היחידות של המדינה שתוצאות הכשלונות שלו חוזרות אליו. כשמשרד החינוך כושל, הילדים שיוצאים ללא חינוך טוב הופכים לבעיה יקרה בהרבה לטיפול, אבל היא בעיה של משרד הרווחה. כשמשרד הרווחה כושל, הבעיות של האוכלוסיה שהוא מטפל בה הופכות לבעיות יקרות בהרבה לטיפול, אבל הן בעיות של משרד הבריאות של המשרד לביטחון פנים. אבל כשמשרד הבריאות לא מטפל בבעיית בריאות כשהיא קטנה, היא הופכת להיות בעיה יקרה יותר של אותו משרד הבריאות. מה שלא ייפתר בטיפול מונע, יעלה אח"כ הרבה יותר באשפוז או בניתוח, שאת העלויות שלו יישא תקציב הבריאות. הגיון דומה נכון גם לתחום של קופות החולים (שגם יצרו איחוד מועיל מאוד בין הגוף המבטח לגוף המספק חלק גדול משירותי הבריאות), וגם כאן, הן מפעילות הרבה היבטים של טיפול מונע. לא מזמן זכיתי לטלפון ממוקד של קופת החולים שבה אני מבוטח, ששואל לשלומי, ושואל אם אני מודע לכל מיני בדיקות שמוצעות בחינם ושאולי כדאי שאבצע. וזה הגיוני, כי אני מבוטח שלהם, ואם אני יאובחן באיחור במשהו בגלל שלא טרחתי ללכת להיבדק, עלות הטיפול שהם יצטרכו לכסות תהיה גבוהה בהרבה.

וזה העלה לי את הרעיון ששווה להשקיע מחשבה איך מעצבים תחומים נוספים של ההתנהלות שלנו באופן שמייצר הגיון של מניעה, ומעודד לטפל בבעיות כשהן עוד קטנות ופחות חמורות, במקום לאפשר להן להחמיר כל עוד הן מתגלגלות לתחום האחריות של מישהו אחר. החיים הרבה יותר יפים כשמצליחים למנוע את הבעיות לפני שהן מופיעות או מחמירות.

6 מחשבות על “מחשבות קצרות: חלק ב'

    • תודה על עוד רשומה מעניינת ונוגעת. מידע אישי, החלק השני לגמרי נכון, והוא מאפיין למרבה התדהמה דווקא את הצד התופס עצמו 'נאור'. יש מעט דברים המבחילים אותי יותר מצדקנות. ואת הלינק שהדבקתי למעלה כדאי לקרוא, מדובר על דיווח על עדות עצמית של יהודי חכם מאד המגדיר עצמו דתי, אך המצהיר כי ב-90 אחוז מאורחות חייו הוא חילוני לגמרי. וזו האמת. כולם חילונים בצורה כזו או אחרת, אבל אנו חיים ביקום תודעתי שאין בו כמעט כלים לברר את הדברים לגופם. ולכן יש צעקנים פשיסטים מצד אחד וצעקנים צדקנים מהצד השני, ואושר גדול ותענוג צרוף לנסות לדבר כאן על משהו ברצינות. אז מזל שיש פה ושם רשומות כמו אלו. תודה

      Liked by 1 person

  1. פינגבק: מחשבות קצרות: חלק א' | עמדת תצפית

  2. תודה על הרשומה!
    הדברים הבאים הדליקו אצלי נורת-חיבור אסוציאטיבית, לאי הבנות של אחרים. אבל קודם הדברים שלך:
    "…
    כשדתיים מסתכלים על חילונים, הם מניחים שהם לא באמת מתכוונים ברצינות למה שהם … אומרים. כלומר, שמה שהחילונים אומרים שחשוב להם לא באמת חשוב להם … כי הרי מדובר בציבור "נהנתני", ונטול אידיאולוגיה (ומה יכול להיות מקור לאידיאולוגיה – או מוסר – עבורו, בהיעדר מקור אלוהי?) שעסוק בכאן ועכשיו ובהנאות העולם הזה. … הנסיון להתערב בעיסוק הזה בשם עניינים דתיים או הנסיון לערער את המבנה הדמוקרטי-ליברלי, מעורר זעם בקרב החילונים, שהדתיים מתקשים להבין אותו, ולא פחות מכך, מופתעים מהופעתו
    …"
    אני מוצא קווים מקבילים בין חוסר ההבנה של ערפאת את החברה הישראלית – ההפתעה שבה התקבל כושר העמידה של החברה הישראלית מול טרור המתאבדים, אצל חבורת פקהאני – לבין חוסר ההבנה של ה "חרדים" (אין באמת דבר כזה), את ה "חילונים". נאום קורי העכביש של נסראללה, שהוא וורסיה על נאום של ערפאת, מהותו עיוורון של הפונדמנטליסט שמשוכנע בכוחה של אידיאולוגיית המוות שהוא נושא, על פני החברה המודרנית המקדשת את ה- כאן" וה- "עכשיו". זה רעיון בוסר, אבל משהו שם טומן בחובו גרעין שאפשר להנביט.

    אהבתי

    • לי הדוגמאות שלך הזכירו דברים של צעיר ערבי אזרח ישראל פעיל בל"ד שהשתתף בסמינר ארוך שגם אני השתתפתי בו, ובמפגש מאוחר יותר אמר לי שהעמדה שלי ייאשה אותו, כי היה נדמה לי שהסיפור הזה של ציונים נגמר ושהיהודים כבר לא מחזיקים מזה. כנראה שהוא הסתובב רק עם יהודים מסויימים מאוד…
      אבל הקו הכללי נראה לי נכון – הפונדמנטליסט לא מבין את החברה הפתוחה, ומשליך עליה את מה שהוא מזהה כחולשות, בזמן שאלה דווקא נקודות החוזק שלה. כמו שהפרובוקטור מול המדינה תמיד מניח שבסוף המדינה תיאלץ להיות המבוגר האחראי ולהכנע לפרובוקציה, רק שלפעמים הוא מגלה שהמדינה החליטה לא להכנע, ומבהירה שהיא הרבה יותר חזקה ממנו (הדוגמאות שעולות לי כרגע הן אלטלנה, ואולי גם האסיר הלא־מנהלי שהרעיב את עצמו למוות לאחרונה).

      אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s