על כמה עניינים מעניינים שקרו וקורים בשכונתנו הפרועה, על עליבות הסיקור התקשורתי והמלצה לערוצי מידע חלופיים.
בהתחשב במפת התקשורת העדכנית (אם נשים בצד כלי תקשורת ערבים וחרדים שאנחנו לא קוראים, יש לנו אדלתון, מוזסתון, אלוביץתון, רולניקתון, ושוקנתון, שבניגוד לאחרים, הוא צהובון לאנשים חושבים. חלק ניכר מהם מוכן למכור שירותי יח"צ לנתניהו תמורת הטבות עסקיות), אנחנו לא צריכים להיות מופתעים שהסיקור התקשורתי של האירועים מסביבנו הוא עלוב.
הנה בטמקא, ענף מרכזי במוזסתון, העלו היום בבוקר שתי כתבות על המתרחש בסוריה. הראשונה עוסקת בסוריה קצת בעקיפין, כי עיקר העיסוק שלה הוא במועצת הביטחון של האו"ם. השניה עוסקת באירוע מלפני שבועיים וחצי. המשותף להן: שתיהן לא נוצרו בטמקא. הראשונה הגיעה מ"סוכניות הידיעות", והשניה בכלל לא חתומה.
אז מה עושים בכל זאת? אני למשל צורך בתקופה האחרונה את רוב המידע שלי משלושה ערוצים חלופיים, שממלאים למעשה תפקיד של "קשבים": הם אוספים ומעבירים פרסומים מתוך התקשורת ובעיקר הרשתות החברתיות בעולם הערבי. הם פועלים בדפי פייסבוק, ובשבועות האחרונים בעיקר בערוצי טלגרם, ולצערי הם לא מזוהים בשם. להערכתי, ככל שמדובר באנשים שונים (ואני לא פוסל את האפשרות שמדובר באדם אחד או בהתארגנות של כמה אנשים, פרטית או ממסדית), מדובר בבוגרי מערכת המודיעין, במזרחנים או במי שהם גם וגם. בכל מקרה, הם קוראים את השפה ומעבירים את המידע. לכן אני ממליץ מאוד לעקוב אחרי אבו-עלי (עוסק ביחסי ישראל והעולם הערבי, הזירה הפלסטינית, חצי האי-סיני ועוד), פארוק (מתמקד באיראן ופעולתה בסוריה) וארץ-הג'יהאד (טרור אסלאמי, בעיקר בעיראק וסוריה). אפשר למצוא אותם כאן.
בכל מקרה, כמה התרחשויות שכדאי לשים אליהן לב, גם אם הצהובונים שלנו עסוקים בדברים חשובים יותר:
א. בצפון חצי האי-סיני מתנהל בשבועות האחרונים מבצע צבאי גדול במיוחד כחלק מהנסיון (הכושל למדי עד כה) של צבא מצרים להתמודד מול מחוז סיני של ארגון המדינה האסלאמית, שאחרי התבוסות בעיראק ובסוריה הפך כנראה למחוז הפעיל והמאורגן יותר של הארגון הזה. ובהקשר הזה כדאי לזכור שבעוד כחודש, בסוף מרץ, צפויות להתקיים בחירות לנשיאות מצרים, למרות שאני מבין שלא צפויה התמודדות אמיתית מול א-סיסי.
ב. בצפון מערב סוריה מתנהלת בחודש האחרון לחימה מעניינת מאוד במחוז עפרין, שמייצגת את המורכבות של המלחמה האזורית שמתרחשת בסוריה. בקצרה, מחוז עפרין, על גבול טורקיה, נשלט בשנים האחרונות על ידי הכורדים. לפני כחודש טורקיה החלה לנסות ולכבוש את המחוז בטיעון שהיא נלחמת בטרוריסטים מאנשי הכורדים והמדינה האסלאמית (שלא ממש נמצאת שם), תוך שהיא מזמינה אליה ומשאירה את עיקר לוחמת הקרקע למליציות סוניות (לפחות חלקן ג'יהאדיסטיות), שפועלות בגיבוי כוחות הצבא הטורקי. הנסיון הזה, שנקרא בטורקיה מבצע "ענף עץ הזית", התקדם לו בקצב איטי למדי, ובכל זאת מדאיג מבחינת הכורדים. לאחר שהכורדים התקשו לתגבר את הכוחות שלהם באמצעות העברת כוחות מהמחוז שבו הם שולטים בצפון מזרח סוריה (אם אני זוכר נכון, האמריקאים, שכוחותיהם נמצאים במחוז, לא תמכו ברעיון הזה) בשבוע האחרון חלה התפתחות מעניינת, כאשר הכורדים הגיעו להסכמות מול המשטר שאפשרו לכוחות תומכי המשטר (להבנתי כולל מליציות שיעיות שמופעלות על ידי איראן) להכנס בימים האחרונים למחוז על מנת להגן עליו מכיבוש טורקי, כך שעכשיו שוב מונפים במחוז דגלי סוריה. הטורקים ניסו להפגיז ולהפציץ מהאויר את השיירות שהביאו את הכוחות האלה, אבל הרוסים מגבילים כנראה, לפחות בחלק מהזמן את הפעילות האווירית הטורקית מעל המחוז. נכון לעכשיו, שני הצדדים טוענים לכך שהסבו לצד השני יותר מאלף הרוגים מאז תחילת המבצע. נראה שמתפתח שם עימות טורקי-סורי-איראני, שבו הרוסים יכולים לקבוע במידה רבה את זהות הצד המנצח, או האם בכלל תושג הכרעה.
ג. ב-7-8 לפברואר התרחש מקרה מעניין מאוד בסביבת דיר-א-זור. מדובר על אזור שבו הבסת דעא"ש לפני כמה חודשים הביאה לחלוקת השטח כך שכוחות המשטר הסורי והמליציות האיראניות שולטים בגדה המערבית של הפרת, בעוד שכוחות כורדיים בגיבוי אמריקאי שולטים בגזה המזרחית. העניין הוא שבאזור, ובעיקר בגזה המזרחית, יש שדות נפט שכל הצדדים לוטשים אליהם עיניים. בכל מקרה, בלילה של ה-7-8 בפברואר ניסה כנראה כוח שהורכב ממליציות שיעיות וחברת צבא-פרטית שמפעילה שכירי חרב רוסים לכבוש בסיס ובית זיקוק בגדה המזרחית. לפי הדיווחים, הכורדים הזעיקו סיוע אווירי אמריקאי, וזה השמיד את הכוח התוקף וגרם לו לעשרות, או לפי רוב המקורות למאות הרוגים. יש מחלוקת לגבי כמה מהם היו אזרחי רוסיה, אבל גם כאן ההערכות נעות בין עשרות ל-100-200. בכל מקרה, בעוד שהדיווחים על כך מסתובבים מאז אותו הלילה, בתקשורת בארץ ראיתי דיווח רציני על כך רק שלשום, במקור ראשון (מומלץ לקרוא). איך שלא יהיה, המקרה הזה מעיד על אחד האינטרסים הסמויים-גלויים של הגורמים הפועלים בסוריה – השתלטות על שדות נפט וההכנסות שהם מניבים. בהקשר הזה, אפשר להביא כאן את ההתבטאות האיראנית הבאה, מפי מפקד משמרות המהפכה לשעבר ויועץ לחמינאי כיום: "איראן מצפה להחזיר את השקעתה במלחמה בסוריה ותמיכתה במשטר אסד. יש כבר סיכומים עם אסד שהתשלום יתבצע בנפט, גז ופוספטים."
ד. במזרח דמשק מתקיימת כבר כמה שנים מובלעת בשם רוט'ה שנמצאת בשליטת כוחות המורדים, וחיים בה כ-400 אלף איש. בשבוע האחרון יצאו כוחות המשטר למבצע אינטנסיבי במטרה להשמיד אותה ולסלק ממנה את המורדים, שכולל הפגזות והפצצות אינטנסיביות מהאוויר. לפי אבו-עלי, נהרגו שם בשבוע האחרון כ-81 אנשים ביום, ובסה"כ יותר מ-400 איש, רבים מהם אזרחים (חישוב אצבע על בסיס ויקיפדיה למטרת פורפורציה – בצוק איתן ממוצע ההרוגים בעזה היה-44 ביום, לוחמים ואזרחים). כמו שראיתם בידיעה מטמקא בפתיחת הרשומה, נראה שרוסיה מקשה על קבלת החלטה במועצת הביטחון על הפסקת אש, עם כי אני לא בטוח כמה משמעות בשטח תהיה להחלטה כזו בכל מקרה, כל עוד רוסיה לא החליטה שהיא מעוניינת בהפסקת אש כזו.