הגיע אלי לא מזמן דו"ח הביניים של מחקר ההשפעות של תוכנית "מעגלי תעסוקה" של שירות התעסוקה. מעגלי תעסוקה היא תוכנית פיילוט (בדרך להפוך לכוללת) לטיפול בתובעי הבטחת הכנסה, גלגול שלישי של תוכניות מופרטות שכונו "אורות לתעסוקה" ו"מהל"ב", והיו ידועות גם בכינוי "תוכנית ויסקונסין", על שם המדינה שממנה עלה הרעיון להעתיק את המודל המפוקפק הזה עוד בימים שבהם התצפיתן התכונן לשנת השירות שלו, אי-אז בראשית המאה. אז הנה כמה ממצאים מעניינים מדו"ח הביניים.
הרעיון בהפעלת הפיילוט היה שחלק מהמתייצבים בלשכות התעסוקה שמשתתפות בו יופנו לטיפול במסגרת התוכנית, וחלק יטופלו כרגיל כקבוצת ביקורת. ההבדל הוא שמי שנבחרו לטיפול במסגרת התוכנית נדרשו, בנוסף להתייצבות השבועית למפגש עם מתאם השמה של שירות התעסוקה, להתייצב פעמיים נוספות בשבוע, לסדנאות ופעילויות אחרות שהועברו על ידי צוותים חיצוניים של מאמנים תעסוקתיים.
*הבהרה – בהצגת התוצאות הדו"ח ואני עושים כאן שימוש בשפה סטטיסטית שהיא טיפה מורכבת, אבל שווה להכיר אותה בכל מקרה, כי היא שימושית לקריאת סטטיסטיקה: אם נתון מסויים מתחיל ב-53% ויורד ל 39%, אנחנו נאמר שהוא ירד ב-14 נקודות אחוז [39=53-14], או ב-27% [החלק היחסי של 14% מתוך 53%. מקווה שזה ברור].
ועכשיו לתוצאות
א. התוכנית הגדילה את מספר המשתתפים בכוח העבודה [מועסקים ואנשים שמחפשים עבודה וזמינים לה אם ימצאו] מ-57% ל-66%. שיעור המועסקים עלה מ-32% בקבוצת הביקורת ל-40% (8 נקודות אחוז, 25% שינוי יחסי) בקרב המשתתפים בתוכנית. רובם ככולם נקלטו בעבודות במשרה חלקית ובשכר מינימום. חלק גדול בקרב העובדים במשרה חלקית, מי שלא מוגבלים מבחינת רפואית או מטפלים בילדים או קרובים משפחה, דיווחו שהם עובדים במשרה חלקית כי הם לא מוצאים תעסוקה במשרה מלאה. לא נמצא הבדל באיכות המשרות בין משתתפי התוכנית לבין קבוצת הביקורת, וזה הגיוני כי התוכנית לא כללה הכשרה מקצועית אלא נועדה לעודד מעבר מקצבאות לעבודה אבל
ב. בזמן ששיעור המועסקים עלה ב-8 נקודות אחוז או 25% שינוי יחסי, שיעור המתייצבים בלשכות צנח מ-53% ל-39% – ירידה של 14 נקודות אחוז או 27% שינוי יחסי. שיעור מקבלי קצבת הבטחת הכנסה ירד ב-13 נקודות אחוז או 25% יחסית, 36% לעומת 49% בקבוצת הביקורת. המשמעות היא שקבוצה גדולה הפסיקה בעקבות הפנייתה לתוכנית להתייצב בלשכות התעסוקה, ויותר אנשים איבדו את זכאותם לקצבה מאשר אנשים שהחליפו את ההכנסה מקצבה בהכנסה מעבודה. בנוסף, בלשכות שבהן הופעלה התוכנית נרשמה ירידה של 8% במספר תובעי הבטחת הכנסה חדשים, לעומת לשכות בהן לא הופעלה התוכנית ולמספר תובעי דמי אבטלה. נראה שהפעלת התוכנית מרתיעה תובעי קצבאות מלפנות ללשכות התעסוקה. צריך לקחת בחשבון שיתכן בהחלט שחלק ממי שהפסיקו להתייצב ולקבל קצבה הם מי שתבעו קצבה במקביל לעבודה "בשחור", וויתרו על כך בעקבות הדרישה להתייצבות מוגברת בלשכת שירות התעסוקה.
ג. השכר בקרב הפרטים שהשתתפו בתוכנית עלה ב-204 ש"ח בממוצע לחודש, בעוד שהקצבה שלהם ירדה ב-160 ש"ח בממוצע לחודש. המשמעות היא שרמת ההכנסה שלהם לא השתפרה באופן משמעותי, אלא הוחלפה מקצבה לשכר. ייתכן שבטווח הארוך ההכנסה מעבודה תעלה יותר, עם ההתמדה במקום העבודה, אבל זה ימתין לדו"ח הסופי. ככלל, אני חושב שהכנסה מעבודה בשכר, בהנחה שההעסקה היא הוגנת וחוקית, טובה לאדם מאשר הכנסה מקצבה, בעיקר משיקולים של ערך עצמי ויחס החברה למקבלי קצבאות.
ד. העלות השנתית של התוכנית למשתתף היא כ-1,400 ש"ח. מכיוון שההכנסה החודשית מקבצת הבטחת הכנסה בקרב משתתפי התוכנית ירדה בכ-204 ש"ח בממוצע, נמצא שהתוכנית מכסה את העלויות השנתיות שלה בתוך כ-7 חודשים בלבד, ומכאן והלאה היא חוסכת למדינה כסף.
ה. בהשוואה לתוכניות המופרטות הקודמות, שיעור ההפחתה במקבלי קצבת הבטחת הכנסה הוא דומה (20%-25%), אבל השיפור בשיעור התעסוקה של מקבלי הבטחת הכנסה קבועים גבוה יותר: 15 נקודות אחוז במעגלי תעסוקה לעומת 8 באורות לתעסוקה ו-10 במהל"ב. לעומת זאת, מעגלי תעסוקה זולה בהרבה למדינה – מעגלי תעסוקה עולה למדינה כ-1,400 ש"ח בשנה למשתתף, לעומת כ-6,000 ש"ח למשתתף במהל"ב, וכ-12,000 (!) ש"ח בשנה למשתתף באורות לתעסוקה. הפער בעלויות נובע מכך שהתוכנית נשענת על שימוש בתשתיות הקיימות של שירות התעסוקה, ומכך שהיא נותנת היקף שעות פעילות נמוך יותר למשתתפים.
אז נכון שמדובר בתוכנית שמצמצמת יותר זכאות לקצבאות מאשר מצליחה לשלב נתמכי קצבאות בעולם העבודה או לשפר את הכנסת המשתתפים, אבל לפחות יש כאן דוגמא לכך שלפעמים תוכנית ממשלתית היא יעילה בהרבה מאשר תוכנית מופרטת, ומשיגה את אותה המטרה בעלות נמוכה בהרבה.
ו. רק 10% מקרב קבוצת הביקורת -15% מקרב המשתתפים בתוכנית מצאו עבודה דרך שירות התעסוקה. זה לא נתון חדש, אבל זו עוד עדות לכך שבפועל הפונקציה העיקרית של שירות התעסוקה במציאות הנוכחית היא לא השמה לעבודה אלא זרוע בקרה למתן ושלילת אישורים לקבלת קצבאות (דמי אבטלה, הבטחת הכנסה, השלמת הכנסה) מהביטוח הלאומי.