אחרי שכתבתי לפני כמה חודשים על הדרך שבה נראה שגולן טלקום מנסה לעשות הון מכך שבמקום להשקיע כסף בהקמת תשתית ולהכנס לתחרות בשוק הסלולרי כפי שהתחייבה כשקיבלה את הזיכיון, היא תמכור את עצמה לאחת המתחרות, העניין המשיך להתפתח באופן מעניין בתקופה האחרונה ולהמשיך לחשוף את האופן שבו מתנהל באמת העולם הקפיטליסטי מאחורי הססמאות של השקעות, תחרות ושאר אגדות יפות.
אז מה קרה מאז?
בתחילת ינואר נחתמה עסקה (שעדיין דורשת אישור מהרגולטור), שבה נמכרה גולן טלקום לחברת אלקטרה, מה שהביא מייד לזינוק במניות של המתחרות, סלקום ופרטנר. למה עלו המניות? לפני שנגיד למה, נגיד על מה זה מעיד – זה מעיד שהשחקנים בבורסה חושבים שמכירת גולן טלקום תביא לצמצום התחרות ולעליה ברווחים של המתחרות.
כדי להבין למה זו ההערכה בבורסה, כדי להביט בפרטי העסקה:
אלקטרה תשלם עבור גולן טלקום כ-350 מיליון שקלים, אבל… רק 90 מיליון מתוכם יגיעו מההון העצמי של אלקטרה. 130 מיליון מתוכם יגיעו מהלוואה מהבנקים. ומאיפה יגיעו עוד 130 מיליון? בהלוואה מה"מתחרה" סלקום, שבמקביל חתמה עם אלקטרה הסכם על שימוש ברשת של סלקום, שיכניס לסלקום כ-2 מיליארד ש"ח בעשור הקרוב. כיום מימוש העסקה נמצא בסיכון מסויים, בגלל שאחת המתחרות האחרות, אקספון, הגישה אתמול (29.1.17) בקשה לצו מניעה נגדה. ראוי לציין שאקספון עצמה נמצאת בבעיה דומה לזו של גולן טלקום: גם היא לא בנתה רשת עצמאית והעדיפה לנסות לחתום על הסכם שיתוף ברשת של סלקום, ולכן לא מפעילה את התדרים שהוקצו לה במכרז בו זכתה (והם הוקצו כדי להגביר את התחרות, בין השאר מול סלקום), דבר שהביא את משרד התקשורת לשקול למשוך את התדרים בחזרה.
בכל מקרה, התחזית כאשר נחתמה העסקה היתה שהמחירים יעלו, מכיוון שגולן טלקום משכה אותם למטה בזכות העובדה שהפרה את ההתחייבות להשקיע בהקמת רשת חדשה, או שהמתחרות ישאירו אותם נמוכים כדי לפגוע במתחרה החדשה אלקטרה, יסבלו הפסדים וישחקו אותה עד שתעלם מהשוק.
בכל מקרה, לא עבר יום ויו"ר הדירקטוריון המיועד של גולן טלקום מטעם הרוכשת החדשה אלקטרה דאג להבהיר לציבור (ול"מתחרים" כמובן) עד כמה הוא מעוניין בתחרות. בראיון לגל"צ הוא אמר:
המחירים בישראל חייבים לעלות לאזורים ריאליים יותר
ואפילו סימן את יעד המחיר ה"סביר" מבחינתו:
באזור 80 עד 100 שקל.
וכאן ראוי להזכיר שתיאום מחירים הוא פרקטיקה המנוגדת לחוק, וגם שחוקים שמגבילים את הפעולה של גורמים חזקים ב"שוק" הקפיטליסטי הם מהפחות נאכפים בספר החוקים.