צפיה לשבת: קונספירציית הנורה

ראיתי את הסרט הזה בפעם הראשונה לפני קצת יותר משנתיים, והוא אחד הסרטים המעניינים והחשובים לטעמי שיצא לי לראות. הוא מציג ומסביר את אחת התופעות המעצבנות של התקופה שלנו – מכשירים ומוצרים שמתקלקלים מהר, וחושף את אחת הבעיות החמורות של חברה שמנסה להתנהל לפי "כוחות השוק" ועיקרון מקסום הרווח, ולכן נאלצת להתמודד עם כל הנזק המיותר של כלכלה לא רציונלית.

כולנו מכירים את זה. מכשיר חשמל מתקלקל. נניח הקומקום החשמלי. מה אתה עושה?

אתה יכול לקנות קומקום חדש וזול, אבל אתה יודע שגם הוא יתקלקל בתוך פחות משנה, או לנסות להמר ולהשקיע בקומקום יקר, שיעלה פי שלוש לפחות, אבל ספק גדול אם יפעל למשך תקופה ארוכה פי שלוש.

אתה יודע שמקרר או מכונת כביסה שתקנה היום יתקלקלו הרבה יותר מהר מאלה שקנו ההורים שלך בשנות ה-70.

בשנת 1972 גילו בתחנת כיבוי בקליפורניה נורת-להט שפעילה מאז שנת 1901. מאז הספיקו לחגוג לה יום-הולדת מאה, ושתי מצלמות רשת שהוצבו לשדר את התמונה שלה כבר התקלקלו.

מסתבר שפעם העולם התעשייתי ידע לייצר מוצרים שפעלו המון זמן בלי להתקלקל, וגם לשפר בהתמדה את משך הפעולה שלהם. ואז הוא הבין שאם הם לא מתקלקלים, די מהר כבר אין עוד למי למכור אותם. בעולם סביר היו מייצרים מלאי גדול לעתיד הרחוק, משמרים את הידע לעתיד כדי לחדש את המלאי כשהוא ייתקרב לסיום, ועוברים לייצר משהו אחר. או יוצאים לחופשה או משהו.

אז במקום זה מייצרים מוצרים שמתוכננים להתקלקל מהר, כדי שיהיה אפשר למכור עוד ועוד מהם. קוראים לזה "השבתה מתוכננת", וזה מייצר עוד עבודה מיותרת, זה מייצר המון פסולת מיותרת, וזה כנראה מייצר גם די הרבה רווח טוב לייצרנים.

את הסיפור הזה מספר יפה באנגלית סרט בהפקה ספרדית, שנקרא "קונספירציית הנורה – השבתה מתוכננת." טיפה פחות מ-53 דקות. אפשר לראות אותו כאן ביוטיוב, ומנויי yes יכולים לצפות בו בחינם ועם כתוביות עבריות כאן. מומלץ ביותר.

שבת שלום.

 

 

 

 

מחשבה אחת על “צפיה לשבת: קונספירציית הנורה

  1. שורש העניין הוא באופן פרדוקסלי היפרדות המהנדס ממנהל הייצור והיפרדות מנהל הייצור ממנהל המכירות. בימים הראשונים של המהפכה התעשייתית – תחשבו על ג'יימס ואט למשל – כל התפקידים כולל המימון היו בידיים של איש אחד שלא פעם היה גם הפועל של עצמו. הפרדוקס הוא בכך שככל שהלכה המהפכה התעשייתית והצליחה, הלכו ונפרדו העיסוקים שאיפשרו אותה (המצאה, יזמות, תכנון, מימון, ניהול, מכירות). כל עוד ההיפרדות הזו נעשתה – תחשבו על הנרי פורד – תחת אוריינטציה של הגברת ייצור, המוצרים עמדו בקריטריונים המקוריים של המהפכה התעשייתית הגלומים בשמה: תעשייה, כלומר ייצור, כלומר נורה המחזיקה 100 שנה ויותר. את ההמשך כולנו יודעים… המימד התעשייתי של המהפכה התעשייתית הכפיף עצמו לאינטרס העליון של למכור ולמכור…

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s