"אין לי שום כוונה להפוך זאת לזמן מת" – מה עושה מפלגת העבודה באופוזיציה?

הציטוט בכותרת הוא שליש מתגובתו (המהירה, יש לציין) של יו"ר מפלגת העבודה יצחק הרצוג להצעה (שתוצג להלן) שהעברתי אליו ואל חברי הכנסת של הסיעה בחודש ינואר האחרון, חודשיים לאחר הבחירות ליו"ר המפלגה.

מחברי כנסת אחרים קיבלתי עוד שתי תגובות חיוביות-מנומסות, אחת נייטרלית ואחת (ממקור לא מפתיע) חיובית בהחלט. לצערי, אם כי קשה לומר שלהפתעתי, לא נראה שהנהגת המפלגה מאמצת את היגיון הפעולה שהצעתי, ואני חושש שהתוצאות בשטח מעידות שהחלופה שבה היא בחרה לכל הפחות לא מוכיחה את עצמה.

הרשומה הביקורתית המעניינת הזו של דני אורבך (שכותב יומן רשת מומלץ באופן כללי) עוררה בי את ההחלטה לתת להצעה שלי במה "ציבורית" יותר ולפרסם אותה כאן. אפשר לקרוא אותה ב-PDF או כאן:

***

הצעה לתוכנית פעולה למפלגת העבודה באופוזיציה – הקמת ממשלת צללים

 

הגיון הפעולה:

  • א. מפלגת העבודה בחרה לאחר הבחירות האחרונות שלא להצטרף לממשלה ולקואליציה, אלא להשאר באופוזיציה. בחירה זו כרוכה בהכרח בויתור בטווח הקצר על עמדות השפעה שלטונית (גם אם מוגבלות), ויתור שניתן להצדקה רק בהינתן שפעולה באופוזיציה תניב תועלת משמעותית יותר לטווח הרחוק. תועלת זו מטרתה בסופו של דבר ניצחון בבחירות לכנסת והקמת ממשלה בראשות המפלגה. תועלת כזו יכולה לנבוע רק מפעולה יעילה ומאורגנת של האופוזיציה, שמטרתה לבנות את עצמה כחלופה שלטונית ממשית, תוך שהיא עושה את מירב המאמצים לבלום צעדי מדיניוּת מנוגדים של הממשלה ולקדם ככל הניתן את מדיניותה.
  • ב. עילת הקיום של אופוזציה ממשית לשלטון הימין הכלכלי והמדיני בישראל היא לא התנגדות לצעד כזה או אחר של הממשלה, בהיבט מדיני, חברתי או כלכלי, אלא היותה חלופה ציונית-סוציאל-דמוקרטית שמשנתה מקיפה את כל התחומים וחזונה הכלכלי, החברתי והמדיני רלוונטי לכלל האזרחים (ולא לסקטור ספציפי) ושונה באופן מהותי מהחזון שלהגשמתו חותר בשנים האחרונות הימין הישראלי מעמדות השלטון שבו הוא מחזיק.

 

ההצעה:

א. על מפלגת העבודה להקים ולגבש סביבה את האופוזיציה הציונית-סוציאל-דמוקרטית בשיתוף מפלגות אחרות, ארגונים ואישי ציבור מכל המגזרים וקבוצות האוכלוסיה, ובתנאי שהם שותפים לחזון זה. במידה ומתגלה שיש קושי לגייס שותפים מידיים למהלך זה, יש להתחיל ביישום השלבים הבאים במסגרת מפלגת העבודה, ולהזמין שותפים להצטרף בהמשך הדרך.

ב. בשיתוף פעולה עם כל הגורמים הרלוונטיים המעוניינים בדבר, על מפלגת העבודה להקים "ממשלת צללים" בהובלתה, כגוף האופוזיציה הגדול ביותר. ממשלת הצללים, שבראשה יעמוד יו"ר המפלגה, תקים צוותי עבודה המקבילים למשרדי הממשלה העיקריים, כשבראשו של כל אחד מהם עומד חבר כנסת, המלווה בצוות המורכב מחבר כנסת נוסף או שניים, ומאישים נוספים המומחים בתחום הרלוונטי. העומד בראש "משרד" בממשלת הצללים יסומן מראש מבחינה ציבורית כמועמד המפלגה לראשות המשרד הממשלתי המקביל כאשר יוחלף השלטון בקואליציה בהובלתה.

ג. כל "משרד" של ממשלת הצללים יהיה אחראי לבחון ולגבש תוכניות למדיניוּת חלופית למדיניות הממשלתית. תוכניות אלה יהיו מפורטות יחסית, מעשיות ויישימות (בדומה ליוזמתו העצמאית של חבר הכנסת עומר בר-לב, שגיבש תוכנית מדינית חלופית). תוכניות אלו יובאו לאישור במוסדות המתאימים של מפלגת העבודה והמפלגות השותפות לממשלת הצללים, ולאחר שיאושרו יהוו את מצע המפלגות בנושאים הללו ויוצגו לציבור בתפוצה רחבה, הן בפרסומים דיגיטליים ומודפסים והן באירועים ציבוריים ובחוגי בית.

ד. כמובן שאין בהצעה זו להקיף את מכלול הפעילות של המפלגה ושותפותיה. במקביל לפעולתה של ממשלת הצללים, יש להתמיד בפעולה פרלמנטרית נמרצת לבלימת מהלכי הממשלה המזיקים ולקידום חקיקה ביוזמת האופוזיציה. לא פחות חשוב מכך, יש לפעול באופן מתמיד "בשטח", בתמיכה בהתארגנויות, הן במאבקים אופוזיציוניים חוץ פרלמנטריים והן בהתארגנויות לא מפלגתיות, המקדמות את המגמה הציונית-סוציאל-דמוקרטית, כגון: התארגנות עובדים, קואפרציה, התארגנות קבוצות פעילים ברמה המקומית-מוניצפלית, ועוד.

 

התועלת ביישום ההצעה:

  • א. תוכניות המדיניות החלופית שיגבשו ה"משרדים" השונים של ממשלת הצללים יהוו גרעין משותף לעבודה פרלמנטרית אפקטיבית של האופוזיציה בועדות הכנסת, בהצבעות המליאה וביוזמות החקיקה. על בסיסן ניתן יהיה לחדד את צעדי המדיניות הממשלתית שאותם יש להשתדל לבלום בפעולה מרוכזת, ולגבש תמיכה רחבה ומאורגנת ביוזמות חקיקה של האופוזיציה.
  • ב. הצגת תוכניות מעשיות ויישימות לציבור תמצב את האופוזיציה והמפלגות השותפות לה כחלופה ממשית לשלטון, שאינה מתרכזת בביקורת בלבד או מתמצה בסיסמאות חלולות, אלא מציעה אלטרנטיבה אמיתית אותה ניתן לממש, בתנאי שהשלטון יוחלף בבחירות. אישור רשמי של תוכניות המדיניות החלופית ע"י המפלגות השותפות והצבתן כמצען לקראת הבחירות תגייס ותגביר את אמון הציבור, תחבר באופן ישיר את התמיכה במדיניות החלופית לתמיכה במפלגות השותפות המבטיחות ליישמה, תבהיר את הערך הממשי שבתמיכה במפלגות השותפות ותחזק את הקשר אליהן במבחן יום הבחירות.
  • ג. יצירת שיתוף פעולה של מפלגות האופוזיציה, המחוייבות לחזון ספציפי, יכשיר את הדרך לשיתוף פעולה לקראת הבחירות. שיתוף פעולה כזה ירכך את המאבק הפנימי שבין המפלגות על גודלן היחסי ויאפשר להתרכז במשיכת תומכים ומצביעים מהקהלים שלא הצביעו להן עד כה, על בסיס המצע הברור אותו הן מציגות.

4 מחשבות על “"אין לי שום כוונה להפוך זאת לזמן מת" – מה עושה מפלגת העבודה באופוזיציה?

  1. אבל הרצוג הוא ימין חברתי כלכלי (קפיטליסט, בעל משרד עורכי דין של עשירים, לא כמו מהאטמה גאנדי) אז למה אתה מצפה?

    אהבתי

  2. פינגבק: טוב אז לא. פוסט בחירות | עמדת תצפית

  3. פינגבק: שנה טובה ה'תשע"ו | עמדת תצפית

  4. פינגבק: בוחרים יו"ר – סיבוב ראשון | עמדת תצפית

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s