תרמית החלב

כל מי שלמד חצי דבר על המערכת הפוליטית יודע שלמהלכים מסויימים יש מטרה אחרת מזו המוצהרת, ומה שנראה כתוצאות לא מכוונות הוא למעשה היעד שאליו כיוונו מראש. במקרה הישראלי, משרד האוצר כל כך חצוף, שהוא לא ממש טורח להסתיר את מהלכי הרמיה שלו, תוך שהוא סומך על העיתונות הכלכלית שתייצר לו מסך עשן של מטרות אחרות, ולא תעעורר את זכרונם של הקוראים. בכלכליסט פורסם אתמול ש

משרד האוצר החל לאחרונה בבדיקה של מבנה משק החלב בשיתוף משרד הכלכלה, רשות המסים, משרד החקלאות ורשות ההגבלים העסקיים. הבדיקה נולדה בעקבות תחושה כי מתווה לוקר, שהיה אמור להוריד את מחירי החלב, לא השיג את מטרתו ולא השפיע בצורה מהותית על השוק.

ומה היה מתווה לוקר, למי ששכח?

מתווה לוקר, שאושר בסוף 2012, הוריד את המחיר שבו קונות המחלבות חלב מהרפתנים (מחיר המטרה), הפחית חלק מהמכסים והמכסות על יבוא, אך לא שינה מהותית את חוקי המשחק בענף, שעדיין נשלט על ידי מכסים גבוהים ופועל בביקושים והיצעים מווסתים.

פרה שלא דואגת לשוק החלב

פרה שלא דואגת לשוק החלב

עכשיו, כל בר דעת אמור לנחש שאין סיבה שהפחתת עלות חומרי הגלם עבור מגזר לא תחרותי תגרום לו להוזיל את המחירים לצרכן. אני למשל כתבתי את זה כבר במרץ 2012, עוד לפני שמתווה לוקר אושר, כחלק מנייר עמדה שהוגש לועדת קדמי שעסקה בתחום ייצור החלב:

מחירם של מוצרי החלב נקבע במערכת מורכבת הכוללת שלבים רבים, שמקטע הייצור הוא חלק אחד ממנה. בחינת הנתונים מראה שהמקור לעליית מוצרי החלב אינו מקטע הייצור. מאחר ומקטע הייצור ובתוכו מחיר החלב הוא מפוקח, מקור החלק הארי של עליית המחירים נמצא במגזר המחלבות ומגזר השיווק. לשם ההמחשה – ידוע שבין שנת 2008 לשנת 2011 האמיר מחיר הקוטג' ב-39%, בעוד מחיר המטרה הועלה רק ב-3.8%. המלצות הועדה אינן נותנות משקל מספיק לבלימת עליית המחירים במגזרי המחלבות ורשתות השיווק, ואולי אף להפך.

ללא פיקוח אפקטיבי על מקטע הייצור והשיווק של מוצרי החלב, אנו צופים שהמלצות הועדה יגבירו את ריכוזיות ענף ייצור החלב ויעבירו את הבעלות בו ממספר רב של רפתנים אל מספר מצומצם של בעלי הון.

[…]

המלצות הועדה יביאו להגדלת רווחיהן של המחלבות ורשתות השיווק הגדולות, גם הן בבעלות מספר מצומצם של בעלי הון, וספק אם יביאו למטרה הרצויה של הורדת מחיר המוצר לצרכן.

אבל מה אתם חושבים, שבמשרד האוצר יושבים מטומטמים? שהם לא מבינים מה הם עושים? הם מבינים מצויין. הם אפילו אומרים במפורש מה הם עושים. זו רק העיתונות הישראלית שמשתפת פעולה עם הממשלה במיסוך המהלכים מאחורי רטוריקה של "יוקר המחיה", ואפילו לא טורחת לבדוק בארכיון של עצמה. אם היתה עושה זאת, היתה מגלה שבאותו עיתון ממש נכתב ביוני 2012, עוד לפני אישור מתווה לוקר ש

במשרד החקלאות, שהוביל את ההתנגדות למסקנות יחד עם הרפתנים, שואפים לכך ש"מה שהיה זה מה שיהיה", כלומר שאין צורך בהפחתת מחיר המטרה שכן הדבר לא ישפיע על המחיר הצרכן. לדבריהם, הסיבה למחירים הגבוהים נעוצה ברשתות, במחלבות (תנובה, טרה ושטראוס), ובפערי התיווך.

לפי מסקנות הוועדה [ועדת קדמי, (מנכ"ל משרד התמ"ת), לבחינת התחרותיות בענף המזון ומוצרי הצריכה. אב"צ] יש לקצץ ב-30 אגורות את מחיר המטרה תוך שלוש שנים. באוצר מנגד מאמינים שניתן להגיע להסדר שלפיו יופחת מחיר המטרה ב-18 אגורות בלבד לאורך שמונה שנים.

התפיסה באוצר היא שההפחתה לא תוריד את המחיר לצרכן, אך יחד עם הסרת מכסים תפתח את המשק המתוכנן כיום לתחרות. באוצר סבורים כי עיקר החשיבות במסקנות היא בכך שהן מקדמות רפורמה.

מזל שאני לא מחכה שנתיים בשביל לגלות בהפתעה שמה שצפיתי שלא יקרה אכן לא קרה, אלא כותב בזמן אמת.

בכל מקרה, עכשיו במשרד האוצר אפשר להתחיל לבדוק שוב את משק החלב, אבל לא צריך להלחץ. המחירים אמנם לא ירדו, אבל

לא ברור עד כמה דחוף לממשלה להיכנס שוב לשוק החלב ולבצע בו רפורמות מחודשות. כמו כן, במשרדים עדיין לא הכריעו בשאלה אם יוכלו בכלל לפתור את הבעיות של שוק זה באמצעות רפורמה נוספת.

ואם במשרד האוצר כבר לא רוצים לעשות רפורמות נוספות בתחום, אני מבין שהמטרות האמיתיות של הרפורמה הקודמת כנראה הושגו.

מודעות פרסומת

2 מחשבות על “תרמית החלב

    • התקשתי למצוא את המידע על זה, אבל לפי המעט שבכל זאת מצאתי, אני מבין שבהתאם למתווה לוקר הוגדלו המכסות של יבוא בתשלום מכס מופחת. זה לא עזר להפחית את מחירי הגבינות הצהובות, והמכסה המוגדלת לייבוא חמאה כלל לא נוצלה.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s